Wil je meer weten over het verzekeren van je gehoorapparaat? Dan is het verstandig om dit artikel door te nemen, want we vertellen je precies hoe het allemaal werkt.

Eigen bijdrage voor kosten van een gehoorapparaat

Ben je van plan om als volwassene een gehoorapparaat te kopen? Dan krijg je bij de meeste zorgverzekeringen een vergoeding. We kunnen niet veel zeggen over de specifieke hoogte van de vergoeding, omdat die afhankelijk is van nogal veel verschillende factoren. De hoogte van de vergoeding heeft onder meer te maken met de verzekeringsmaatschappij en je type zorgverzekering.

Met een aanvullende zorgverzekering krijg je doorgaans een hogere vergoeding. Bij alle verzekeringen moet je vrijwel altijd een eigen bijdrage betalen als volwassene. Deze bijdrage bedraagt meestal 25% wanneer je een basisverzekering hebt. Met een aanvullende verzekering wordt vaak ook een deel van de eigen bijdrage vergoed. Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen eigen bijdrage te betalen.

1 toestel 2 toestellen
Prijs hoortoestellen € 700,- € 1400,-
75% vergoeding uit basisverzekering € 525,- € 1050,-
Eigen bijdrage € 175,- € 350,-
U betaalt € 175,- € 350,-
Eventuele kosten eigen risico € 385,- € 385,- +
Totale kosten eigen risico € 560,- € 735,-

Bron: Van Boxtel Hoorwinkels

Voorwaarden voor een vergoeding

Je krijgt niet zomaar een vergoeding voor een gehoorapparaat. De meeste zorgverzekeraars hebben strenge voorwaarden. Je krijgt doorgaans alleen een vergoeding wanneer je naar een gecontracteerde audicien gaat. Zorgverzekeringen sluiten contracten af met gerenommeerde audiciens. Onderzoek dus eerst welke audiciens samenwerken met je zorgverzekeraar en koop pas daarna een hoortoestel. Anders krijg je misschien een veel lagere vergoeding of zelfs helemaal geen vergoeding.

Hoortoestellen zijn verkrijgbaar in verschillende categorieën. Mensen met milde gehoorproblemen vallen bijvoorbeeld in categorie 1. Heb je gemiddelde gehoorproblemen? Dan zit je in categorie 3. Bij zeer ernstige gehoorproblemen kom je in categorie 5 terecht. Bij elke categorie horen bepaalde gehoortoestellen. Een zorgverzekeraar vergoedt doorgaans alleen hoortoestellen die bij je categorie passen. Heb je bijvoorbeeld matige gehoorproblemen en zit je in categorie 2? Dan krijg je geen vergoeding voor een gehoortoestel dat is bedoeld voor mensen in categorie 3.

Praktische tips

In de eerste plaats is het relevant om te weten dat het kopen van een hoortoestel impact op je eigen risico heeft. De hoogte van het eigen risico kan je bij de meeste zorgverzekeraars zelf bepalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger de eigen bijdrage kan zijn.

Zoek je een nieuwe zorgverzekeraar en wil je ook nog een hoortoestel aankopen? Dan is het verstandig om een objectieve zorgvergelijkingswebsite te gebruiken. Je kunt dan snel en effectief onderzoeken welke zorgverzekeraar de aantrekkelijkste vergoedingen heeft. Heb je een gehoorapparaat aangekocht, maar krijg je geen vergoeding omdat je niet voldoet aan de voorwaarden? Dan kun je de kosten soms aftrekken bij de aftrekpost ‘Bijzondere ziektekosten’.

  • Controleer altijd als eerst je eigen verzekering. Wat dekt jouw verzekering en wat is de vergoedingslimiet?
  • Controleer of er sprake is van een eigen bijdrage bij het aanschaffen van een gehoorapparaat.
  • Kies een gehoorapparaat dat past bij jouw levensbehoeften en levensstijl.
  • Overweeg of je ook dekking nodig hebt voor onderhoud, reparaties en upgrades van het gehoorapparaat.
  • Informeer naar ketens van gecontracteerde audiciens en fabrikanten voor een maximale vergoeding.
  • Lees zorgvuldig de polis door van jouw zorgverzekering om verrassingen te voorkomen.

Met deze tips heb je je nieuwe gehoorapparaat binnen een mum van tijd verzekerd.