Onder een inboedelverzekering valt de schade die je kunt krijgen aan je inboedel, de zogenaamde roerende goederen (in tegenstelling tot onroerende goederen die niet verplaats kunnen worden zoals een huis, een garage e.d.) . Roerende goederen zijn eenvoudig verplaatsbaar en daarom zullen bepaalde spullen ook verzekerd zijn onafhankelijk van hun locatie.

Tot de roerende zaken behoren kleine huisdieren (als katten, honden en konijnen), fietsen en bromfietsen, aanhangwagens, de aanleg van je tuin, maar ook accessoires van motorrijtuigen. Buiten de inboedel vallen geld en waardepapier, alle motorrijtuigen met uitzondering van de bromfiets, en alle eventuele handels en industriële goederen aanwezig in en rondom het huis.

Bij het afsluiten van je inboedelverzekering kun je kiezen voor een gewone en een uitgebreide variant van de inboedelverzekering.   Belangrijk bij de uitgebreide variant is of je zaken in je bezit hebt als sieraden/juwelen, kunst (bijv. schilderijen, beelden)  of een waardevolle collectie of verzameling van het een of ander (bijv. postzegels, munten). Audio en video apparatuur boven een bepaald bedrag dienen apart mee te worden verzekerd.

Ook buiten de eigen woning zijn delen van je inboedel verzekerd.  Heb je een auto, dan moeten die spullen wel  in je auto te zijn opgeborgen en uit het zicht liggen,  en de auto zelf dient afgesloten te zijn. In voorkomende gevallen geldt een maximaal verzekerd bedrag (meestal 250 euro).  

Binnen de woning dekt  de inboedelverzekering  in principe de meeste zaken voor de nieuwwaarde, zolang de dagwaarde boven de 40% van de nieuwwaarde ligt. Audio en video worden redelijk agressief afgeschreven en zullen dus al gauw onder 40% van de nieuwwaarde liggen en dus niet voor de volle 100% worden vergoed.

Het is verstandig om jaarlijks te controleren of de dekking van je verzekering niet te hoog, dan wel te laag is vastgesteld. Met name in het geval van onder dekking zal de verzekeringsmaatschappij een lager bedrag uitkeren in geval van schade. De verzekeringspremie wordt vastgesteld op basis van de totale waarde van de inboedel.