Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de periode waarin je je vakantie viert, inclusief heen en terugreis. Meestal betaal je een lagere premie als je deze verzekering voor meerdere personen tegelijk boekt. Het is dus verstandig om je partner en kinderen tegelijkertijd mee te verzekeren in plaats van aparte verzekeringen voor hen te nemen. Ga je met vrienden, kennissen of een reisgezelschap, dan kan een gezamenlijke reisverzekering voor de vakantie periode ook voordeliger uitpakken. Het is verstandig om dat even vooraf te controleren.

Reisverzekeringen zijn aanvullende verzekeringen, zodat deze alleen de schade vergoeden die niet door je andere verzekeringen, zoals inboedel, zorg, opstal of rechtsbijstand, worden vergoed.

De kortlopende reisverzekering  dekt de extra kosten in het geval van een ongeval door jezelf, door ziekte , of doordat iemand binnen je familie of in het reisgezelschap overlijdt. O.a. de repatriëringskosten worden dan vergoed, maar ook kosten bij tijdelijke of blijvende individualiteit,  medicijnen en medische handelingen in het buitenland worden ook gedekt als deze niet door je zorg verzekering worden vergoed. In een land als de Verenigde Staten kunnen de kosten van ziekenhuisopname vaak astronomische hoogten bereiken, kosten die gewoon niet door een normaal persoon betaald kunnen worden.

In geval van nood kun je de altijd bereikbare alarmcentrale van de verzekeringsmaatschappij bellen, en zij helpen je dan direct bij het probleem dat je hebt.