Een kostbaarheden verzekering is een verzekering waarmee je waardevolle zaken apart kunt verzekeren tegen schade, diefstal of verlies. Je kunt bij deze verzekering denken aan zaken als sieraden/juwelen,  mobiele telefoons, laptops, sportuitrusting, film en foto apparatuur, muziekinstrumenten, kunst, antiek, maar ook die voor jou zo speciale collectie of verzameling van munten, postzegels of landkaarten.

Omdat kostbaarheden meestal een roerende zaak zijn,  kunnen ze eenvoudig worden verplaatst en  brengt dit een extra verzekeringsrisico met zich mee. De premie van je kostbaarhedenverzekering zal dus afhankelijk zijn van het verzekerde item, en het risico op schade, diefstal en beschadiging. Afhankelijk hiervan zal een maximaal verzekerd bedrag gaan gelden, en dat zal zijn op basis van nieuwwaarde of taxatiewaarde.

Bepaalde items zoals o.a. kunstwerken, maar ook porselein en zeer kostbare sieraden zullen alleen thuis verzekerd zijn en niet onderweg of buitenshuis. Voor het vervoer en het buitenshuis tentoonstellen van deze zaken zul je een aparte transportverzekering moeten afsluiten.

In dat geval kan de verzekeringsmaatschappij je tevens verplichten aanvullende maatregelen te nemen, zoals het installeren van een alarm installatie in het huis of het aanschaffen van een kluis(je). Voor de meesten mensen die deze verzekering afsluiten  zullen echter de standaardvoorwaarden gelden en zullen geen extra maatregelen noodzakelijk zijn.