Een rechtsbijstand verzekering is een verzekering waarbij de verzekeringsmaatschappij jou financieel bijstaat in het rechtsverkeer. In gevallen van een juridisch conflict betaalt de verzekeringsmaatschappij jouw advocaat, of staat de verzekeringsmaatschappij je zelf bij met juridische hulp. Dit kan hun eigen juridische afdeling zijn, of een ingehuurd kantoor met juristen.

Deze verzekering kennen we in 2 vormen.  In natura; hierbij heeft de rechtsbijstand verzekeraar eigen advocaten en juristen in dienst die de zaak voor jou behandelen en zo nodig de rechtszaken in jouw naam voeren. En ‘in geld’; hierbij stelt de verzekeraar een geldbedrag beschikbaar waarbij jij een advocaat naar eigen keuze kunt inschakelen.

Oorspronkelijk kenden we in Nederland alleen de rechtsbijstand verzekering als losse vorm bij autoverzekeringen, maar sinds we ook in ons land steeds meer de kant uitgaan van de Amerikaanse claimcultuur, kun je deze verzekering  tegenwoordig ook  voor andere zaken afsluiten.

In Nederland is deze verzekering in bijna alle gevallen een natura verzekering. Jouw juridische probleem wordt behandeld door een jurist die werkzaam is voor jouw verzekeringsmaatschappij , of een gespecialiseerd bedrijf dat door hen wordt ingehuurd. Controleer altijd goed bij welke juridische geschillen je wel en bij welke je niet wordt ondersteund.

Bij nagenoeg alle andere verzekeringen gaat de verzekering direct in op het moment dat je deze afsluit. Bij de rechtsbijstand verzekering geldt dit echter niet. Deze gaat meestal pas na 3 tot 6 maanden in. Dit is om te voorkomen dat jij de verzekering pas afsluit op het moment dat je verwacht dat er een juridisch geschil aan komt.