Een uitvaartverzekering in kapitaal is een verzekering die een geldbedrag uitkeert op het moment dat de verzekerde overlijdt. Met het uitgekeerde bedrag kunnen de nakomelingen vervolgens de uitvaart betalen, ervan uitgaande dat de verzekerde premie hoog genoeg is.

Een alternatieve vorm van uitvaartverzekering is die in natura. In dit geval betaalt de uitvaartverzekering de uitvaart voor de volle 100%. De verkeringsmaatschappij heeft in dat geval een overeenkomst afgesloten met een uitvaartmaatschappij en de verzekerde heeft ten tijde van het afsluiten van de verzekering besloten hoe de uitvaart geregeld moet worden. De verzekeringsmaatschappij biedt bij natura verzekeringen diverse uitvaartpakketten aan; van sober tot zeer uitgebreid. Sommige met lunch, andere zonder, met en zonder rouwstoet auto’s. Zo bepaal je helemaal zelf hoe jouw begrafenis eruitziet en heb je ook alles al betaald.

De fiscus ziet een uitvaartverzekering tegenwoordig als een levensverzekering en deze dient dan ook opgegeven te worden in je belastingaangifte als de uitkering hoger is dan  € 6.921 (in 2015).

Nog meer informatie over verschillende soorten uitvaartverzekeringen kun je vinden op Uitvaartverzekeringwijzer.net.