Investeringsvastgoed met verzekerde huurinkomsten is vastgoed dat men koopt als belegging met zeker rendement. Met andere woorden, het gaat om investeren in vastgoed voor verhuur waarvan de huurinkomsten contractueel worden vastgelegd en verzekerd. Dit betekent dat men als investeerder kan terugvallen op een gegarandeerde huurregeling. Dergelijke regelingen voor gegarandeerde huurinkomsten zijn interessant maar zijn niet voor iedereen geschikt. Filosofie achter verzekerde huurinkomsten door promotor

Het algemene idee is dat een verhuurder die de stress en de verhuurrisico’s tot een minimum wil beperken, voor een vaste periode verhuurt via een verhuurmakelaar/rentmeester. Hierbij wordt contractueel vastgelegd dat de eigenaar recht heeft op x euro per maand aan huurinkomsten voor een bepaalde periode (meestal x aantal jaar). De promotor staat borg en betaalt stipt uw huurinkomsten uit, of er nu sprake is van leegstand of wanbetaling of niet… De verhuurmakelaar/rentmeester heeft er vertrouwen in dat hij/zij zijn ervaring en deskundigheid kan gebruiken om de bezettingsgraad te maximaliseren en zelfs winst te maken om het financieel de moeite waard te maken. Op een dergelijke manier kan een echte win-win ontstaan waarbij zowel de eigenaar/investeerder als de promotor hun voordeel kunnen doen.

Voordelen van zekere huurinkomsten

  • Goede maandelijkse inkomsten die leegstaande periodes overbruggen zonder financieel verlies te ervaren.
  • Zeer geschikt voor maximale gemoedsrust of als u het beheer wilt uitbesteden (ideaal om passief te beleggen).
  • Probleemloos en zorgeloos. Over het algemeen geniet u als eigenaar van totale controle en beheer door verhuurmakelaars, inclusief reparaties en administratie.
  • Beroep doen op rentmeester biedt het voordeel dat dergelijke partijen ervaring hebben met huurders én verhuurders. Als eigenaar/verhuurder zult u niet dagelijks worden gecontacteerd. Men beseft dat u uw vrije tijd en privéleven belangrijk vindt.

Nadelen van gewaarborgde huurinkomsten

  • De ligging van de opbrengsteigendom moet uitstekend zijn (of het verhuurnetwerk moet krachtig genoeg zijn) om voldoende huurdersvraag op te wekken.
  • Afhankelijk van de afspraken en kleine lettertjes kan u als eigenaar van het pand voor lange contractperiodes vastzitten
  • Als verhuurder heeft u dikwijls slechts een beperkte controle over het ontwerp, het onderhoud of het type huurders.
  • Een verhuurgarantie is maar zo sterk als de partij die borg staat… Wanneer de partij die garant staat voor uw huurinkomsten failliet gaat, is uw verhuurgarantie niet veel meer waard.

Samenvattend slotwoord

1 gouden regel: Doe uw huiswerk

Investeringsvastgoed met gegarandeerde huurinkomsten kan geweldig zijn zolang het verhuurkantoor of de bouwpromotor uw maandelijkse huur kan blijven uitbetalen. Het wordt ten zeerste aangeraden om grondig onderzoek te doen naar elke ontwikkelaar van investeringsvastgoed die gegarandeerde huurinkomsten aanbiedt. Dit kan door hun krediet- en financiële geschiedenis te controleren in de publieke toegankelijke databases van de overheid. 

Opgelet: Als de bouwpromotor onder curatele wordt gesteld, kunnen er complicaties ontstaan waardoor uw verhuurgarantie niet veel meer voorstelt (omdat er bepaalde bevoorrechte schuldeisers opduiken bijvoorbeeld).